top of page
White logo - no background.png

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Uppsala Kommun

Projekttyp

Awareify Effekthantering, Awareify Beteendecoaching

Datum

September, 2022

Plats

Uppsala

#UppsalaKommun

Uppsala Kommun

Det var i Uppsala det hela började 2022!

Uppsala kommun är ledande inom hållbara offentliga måltider och arbetar aktivt med initiativet effektsmart matlagning. Detta arbete innebär att kommunen fokuserar på att laga mat som inte bara är god och näringsrik utan också har en låg klimatpåverkan.

För att minska energiförbrukningen och göra köksdriften mer hållbar arbetar kommunen även med att kapa effekttoppar i köken. Genom att planera och optimera användningen av köksutrustning, som ugnar och spisar, säkerställs att energianvändningen sprids ut över dagen istället för att koncentreras till korta, intensiva perioder. Detta bidrar till både lägre kostnader och en minskad belastning på energisystemet.



Vad är Flex-o-Mat?
Kan vi möta kapacitetsbristen i elnätet genom att förändra hur vi lagar mat? Svaret är ja! Flex-o-Mat är ett innovativt projekt där fastighetsägare och skolköksverksamheter samarbetar för att jämna ut effektanvändningen i storkök. Genom mätningar och tester i skolkök undersöks hur förändrade rutiner, beteenden och tekniska lösningar kan minska effekttoppar och skapa en mer hållbar energianvändning.

Under projektets gång har data samlats in och analyserats för att jämföra energiförbrukning och effekttoppar före och efter förändringar. En särskild studie fokuserade på att mäta skillnader när samma måltid tillagades med och utan effekthanteringssystemet Sicotronic. Resultaten visar tydligt hur effekttoppar kan reduceras, vilket avlastar elnätet.

Ett exempel är från Tiundaskolan i Uppsala där kökspersonalen lagade Nobellunchen till 2 500 gäster med 50 % reducerad effekt, tack vare Sicotronic. Det unika med systemet är att kökspersonalen inte upplever någon påverkan på arbetsflödet, trots att effekttoppar hanteras automatiskt.

Projektet har testat och implementerat olika tekniska lösningar för att minska effekttoppar i flera skolkök i Uppsala kommun och andra delar av länet. Dessutom har en applikation för att öka medvetenheten om energianvändning testats på Tiundaskolan, med planer på att sprida den till fler skolor. Resultaten och effektdata är tillgängliga via Sveriges dataportal och Energiportal Region Uppsala.

Varför är effektreducering viktig?
Den ökade elanvändningen och elektrifieringen har lett till kapacitetsbrist i elnätet, särskilt vid tidpunkter med högt effektbehov. Effekttopparna belastar elnätet och begränsar dess kapacitet. Genom att jämna ut dessa toppar kan vi öka kapaciteten utan att behöva utöka elnätet.

- Totalt tillagas ca 46 000 portioner/dag,
- Fördelat på 170 st kök inom kommunen och ca 450 st medarbetare
- 20 st av dessa har nu visuell mätning, 9 st av dessa har det större effekthanteringssystemet från Sicotronic
- Återkommande uppföljning/besök på plats, där vi samlar in feedback/tips/idéer samt går igenom vad som tillagats och hur det upplevts i köket.
- Insamling av all information på vad som kan göras i övriga kök, som än så länge inte har visuell mätning. Men där man ändå kan få verktyg för att spara energi
- Alla medarbetar ska också gå igenom digital utbildning ” Energismart Beteende i Storkök” (Relivs – Resurseffektiv Livsmedelshantering)

bottom of page